fbpx

Kör säkert och bränslesnålt på vintern!

När vintern och halkan kommer gäller det att anpassa körningen efter underlaget för att köra säkert. Vi har nog alla hört rådet att man bör köra på en högre växel när det är halt för att minska risken för sladd. Det fungerar, men handen på hjärtat, visst är det lite tråkigt?

Säkert behöver inte vara tråkigt

När vi optimerar en bil ser vi till att du får ett rejält ökat vridmoment på lägre varvtal. Det ger mer kraft på låga varv. Det i sin tur gör att du oftast kan köra på en högre växel vilket både minskar bränsleförbrukningen och slitaget men med bibehållen prestanda. I förlängningen kommer det att ändra ditt körsätt, du blir inte lika benägen att växla ner när du t.ex. kör ut ur en rondell eller ur en skarpare sväng eller vid en omkörning.
Även om du efter en motoroptimering får mer kraft på lägre varvtal ger det inte lika mycket kraft som på höga varvtal och risken minskar för att du ska tappa greppet eller slita i onödan på vinterhjulen som lättare spinner med mer gaspådrag på en högre växel.

Kraften finns där

Självklart har du inte bara hög effekt och vridmoment på lägre varvtal, kraften på höga varvtal har ju också ökats avsevärt vid optimeringen men du kommer upptäcka att du allt mer sällan nyttjar de högre varvtalen med mer kraft i det lägre varvtalsregistret.

” 

“Gasa mindre och växla tidigare, det är säkrare, går oftast snabbare, sliter mindre på däck och drivlina och drar mindre bränsle”

– OptiOne Motoroptimering

Växla upp

Med en optimerad motor kan du ofta välja en högre växel än tidigare, har du en automatlåda kommer även den över tid att lära sig att det finns mer kraft på lägre varvtal och kommer då börja växla upp tidigare och växla ner senare. Om du dessutom anpassar din körning efter motorns nya karaktär kommer automatlådan att anpassa sig även efter det.

Resultatet blir en säkrare körning med minskad förbrukning och minskat slitage. Bilen kommer också bli betydligt roligare och trevligare så för miljöns, bilens, däckens, säkerhetens och inte minst din egen skull, boka en motoroptimering redan idag om du inte redan har optimerat bilen.

Kör försiktigt

Vinterkörning handlar dock i slutänden om vilka val och anpassningar efter väglaget du som förare gör så för allas skull… Kör försiktigt i vinter, det är snart vår och sommar igen 😀

Se vad som döljer sig i din motor

Märke
Modell
Generation
Motor

BLACK WEEKEND-RABATT

Just nu får du 20% rabatt på optimeringar bokade t.o.m.
Cyber Monday.

20%

RABATT

Rabatten gäller för bokningar som genomförs t.o.m. måndag 27 november 2023 och där optimering sker senast 31 januari 2024. Rabatten dras när betalning sker efter att optimeringen är genomförd. 

Underhållsarbete!

Måndag 22 april från kl: 20.00 till midnatt kommer uppdatering av systemet genomföras. Under dessa tider är det inte möjligt att boka eller se optimeringar. Vi hoppas ni har överseende med detta. /Team OptiOne