fbpx

Utnyttja den nya potentialen

Utnyttja potentialen efter en optimering

Grattis till din “nya bil”, här följer några tips på hur du får ut mest efter en motoroptimering”. Vid en riktigt optimering finjusteras programvaran i fordonets “hjärna”, eller huvuddator, den så kallade motorstyrenheten. Här kan vi justera allt i motorn som t.ex. tiden för hur länge munstyckena för bränsleinsprutningen är öppna, bränslemängd, tändning, laddtryck i turbo och mycket mer, för vissa modeller justeras mappningen för över 200 parametrar. Resultatet blir att man inte endast får mer effekt på höga varv utan man flyttar effekt- och vridmomentskurvan till där de gör mest nytta. 

En skräddarsydd programmering av bilens befintliga styrenhet är något helt annat än en extern trimbox, och ger enligt våra erfarenheter alltid ett bättre resultat. Våra tekniker utvecklar ständigt dessa optimeringar utifrån omfattande tester i dynos för varje enskild mil- och motormodell.

Uppgraderingen består av att vi ger motorn mer effekt och vridmoment. Bränslebesparingen kommer från en effektivare förbränning, samt en möjlighet att använda den nya kraften på ett bättre sätt.

Effekt och vridmoment

Det finns två viktiga faktorer när man mäter en motors prestanda. Hästkrafter (hk) känner de flesta till och de kommer oftast på höga varvtal. På lägre varv är hästkraftsantalet relativt lågt så där är man beroende av vridmomentet som mäts i Newtonmeter (Nm).

När vi optimerar en motor ser vi till att vridmomentet, d.v.s. styrkan i motorn kommer tidigare i varvtalsregistret och håller i sig längre, dessutom fokuserar vi på en ökning av vridmomentet, oftast från ca: 10% och uppåt. Även effekten, d.v.s. hästkrafterna (hk) ökas och även här förlängs kurvan där du har hög- eller maxeffekt. 

Detta tillsammans gör att du får en jämnare övergång från styrka till effekt och därmed drar bilen jämnare över hela varvtalsregistret.

Det ökade vridmomentet på lägre varv gör att du kan växla tidigare och behöver inte varva motorn lika mycket, det sparar bränsle, minskar slitage på motor och drivlina och ger en jämnare och mjukare körning.

Det innebär även att du inte behöver växla ned lika mycket vid t.ex. omkörningar eller att du kan ligga kvar på en högre växel i t.ex. korsningar eller cirkulationsplaser vid stadskörning.

Nyttja motorns nya potential.

Hur gör man då för att nyttja motorns nya kapacitet. Självklart måste man känna sig fram men det man måste tänka på är att om du fortsätter köra som du gjort tidigare kommer du inte märka av prestandaökningen eller bränslebesparingen särskilt mycket. Det blir som att köra en helt annan bil.

Växla tidigare, d.v.s. på lägre varvtal och undvik att växla ner eller växla ner mindre än tidigare vid omkörningar. Det ökade vridmomentet tillsammans med en högre utväxling gör att du förmodligen kommer om betydligt snabbare än tidigare när du växlade ner en eller två växlar vid en omkörning.

” 

“Gasa mindre och växla tidigare, oftast går det både snabbare, sliter mindre och drar mindre bränsle”

– OptiOne Motoroptimering

Automatlådor

Dagens automatlådor är “intelligenta”. De känner av när det inte finns kraft nog för den växel som ligger i och växellådan lägger då i en lägre växel för att komma åt effekten i det högre varvtalsregistret. Din växellåda kommer känna av det ökade vridmomentet och växla tidigare alternativt vänta med att växla ned. Du kan hjälpa växellådan på traven genom att i början ge mindre gaspådrag för att undvika nedväxlingar och undvik helt att göra Kick-down, det kommer alltid göra att växellådan växlar ner för att komma åt effekten i de högre varvtalen.

Över tid kommer växellådan lära sig när och var effekten och vridmomentet finns och växla utifrån de nya förutsättningarna. Prestandan blir därmed bättre och bränslebesparingen ökar.

Lär känna din bil

Alla fordon är unika och i slutänden handlar allt om att du som förare ska lära känna ditt fordons nya karaktär. Testa dig fram, kolla vid vilket varvtal du har bäst kraft och kolla vid vilka växlar du ligger på det varvtalet i olika farter. Det är det varvtalet du ska landa på efter en nedväxling. Det är först då du nyttjar ditt fordons fulla potential.

Vi finns här för dig!

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring hur du får ut mesta möjliga av din optimerade motor, vi står gärna till förfogande.

Se vad som döljer sig i din motor

Märke
Modell
Generation
Motor

BLACK WEEKEND-RABATT

Just nu får du 20% rabatt på optimeringar bokade t.o.m.
Cyber Monday.

20%

RABATT

Rabatten gäller för bokningar som genomförs t.o.m. måndag 27 november 2023 och där optimering sker senast 31 januari 2024. Rabatten dras när betalning sker efter att optimeringen är genomförd. 

Underhållsarbete!

Måndag 22 april från kl: 20.00 till midnatt kommer uppdatering av systemet genomföras. Under dessa tider är det inte möjligt att boka eller se optimeringar. Vi hoppas ni har överseende med detta. /Team OptiOne