fbpx

Växellådsoptimering

Märke
Modell
Generation
Motor

Hittar du inte fordonet du söker i fälten ovan?

Växellådsoptimering

Vid en växellådsoptimering får du bättre prestanda. Snabbare växlingar, frigjort vridmoment och möjlighet att aktivera launch control eller fasta växlingspunkter.

Vi kan optimera de flesta automatväxellådor men kontrollera  först med oss. Välj mellan tre steg utifrån dina behov och ditt fordon. 

Priser på växellådsoptimering hittar du under Tilläggstjänster »

Allt handlar inte om effekt

Öka prestandan med växellådsoptimering

Växellådsoptimering

Steg 1

Snabbare växlingar i manuel-, sport- och D-lägena samt frigörande av vridmoment.

Växellådsoptimering steg 1 passar dig som vill få en bättre prestanda och ökad körglädje. Du får märkbart snabbare växlingar som får bilen att kännas sportigare och ger möjlighet till en mer aktiv körstil. Växlingarna kommer ske snabbare i lägena D, sport och manuell. Om du har t.ex. ECO-och/eller comfortläge på växellådan påverkas inte dessa.

Steg 1-optimering av växellådan är den växellådsoptimering som de flesta av våra kunder väljer.

Växellådsoptimering

Steg 2

Snabbare växlingar i alla lägen. Aktivering av launch control samt ökat vridmoment.

Växellådsoptimering steg 2 är för dig som vill ha det där lilla extra. Vi frigör ännu mer vridmoment som begränsas av växellådan och aktiverar launch control.

Du kommer märka av snabbare växlingar i alla körlägen. Tänk dock på att launch control sliter mycket på både växellåda, motor och kraftöverföring.

Växellådsoptimering

Steg 3

Som växellådsoptimering steg 2 men med ökat kopplingstryck. Du kan även få specifika värden för växlingspunkter.

Det här är växellådsoptimeringen för dig som vill gå ”all in”. Det ökade kopplingstrycket i samspel med det frigjorda vridmomentet och snabbare växlingar plockar ur det där sista och kapar tiderna. Tänk bara på att det här sliter rejält på växellådan så se till att du har en växellåda och kraftöverföring i gott skick innan du överväger detta steg.

Växellådsoptimering

Frigörande av vridmoment

Din växellåda begränsar vridmomentet från motorn för att ge mjukare växlingar och minskat slitage.

När vi utför en växellådsoptimering frigör vi en del av det begränsade vridmomentet. Det ihop med snabbare växlingar ger en bättre prestanda och märkbart snabbare växlingar. Du kommer m.a.o. känna växlingarna tydligare, det ger en sportigare känsla och möjliggör även en aktivare körstil.

Växellådsoptimering ger en viss ökning av slitaget på hela drivlinan. Väljer du växellådsoptimering steg 1 påverkas inte slitaget nämnvärt och kör du med förnuft och känsla behöver du inte oroa dig.

I växellådsoptimering steg 2 ökas vridmomentet ytterligare. Din bil kommer kännas betydligt sportigare samtidigt som du får bättre prestanda. Här rekommenderar vi att du har en motor, växellåda och kraftöverföring i gott skick. Det skadar inte att byta växellådsolja lite oftare och ha koll på hela drivlinan. 

I växellådsoptimering steg 3 ökar vi även kopplingstrycket. Nu ökar slitaget på hela drivlinan. Här är det viktigt att du har en bil med frisk drivlina och att du underhåller den väl.

Launch control

Launch control är en prestandafunktion som finns på vissa bilar, särskilt sportbilar och högpresterande fordon. Den är utformad för att optimera accelerationen från stillastående och ge bästa möjliga acceleration och grepp i starten.

När launch control aktiveras, kontrollerar bilens elektroniska system och motorstyrenhet (ECU) faktorer som motorvarv, bränsleinsprutning, tändningstiming och eventuellt även kraftöverföring och differentialinställningar. Målet är att ge en så snabb och kontrollerad start som möjligt genom att minimera hjulspinn och maximera kraftöverföringen till marken.

Funktionen brukar fungera ungefär så här:

  1. Förberedelse: Föraren aktiverar launch control-funktionen, vanligtvis genom att hålla in en särskild knapp eller genpm att följa en viss procedur.

  2. Aktivering: När launch control är aktiverad, kontrollerar bilens system automatiskt motorvarvtalet och andra inställningar för att förbereda sig för en snabb start.

  3. Fot på bromsen: Föraren håller foten på bromspedalen medan gaspedalen trycks ner maximalt för att bygga upp varvtalet och kraften i drivlinan. Launch control ser till att motorn håller ett optimalt varvtal.

  4. Start: När föraren släpper upp bromspedalen, tillåter launch control-systemet en exakt avvägd dos av gaspådrag för att undvika hjulspinn. Detta resulterar i en snabb, kontrollerad och kraftfull start.

  5. Automatisk växling: I bilar med automatisk växellåda kan launch control-systemet också hantera växlingarna automatiskt för att optimera accelerationen genom växlingarna.

Det är viktigt att notera att launch control kan vara påfrestande för motorn och drivlinan, och överdriven användning kan potentiellt leda till ökad slitage på komponenter. Vissa tillverkare sätter begränsningar eller riktlinjer för hur ofta funktionen kan användas innan det påverkar garantin eller fordonets långsiktiga tillstånd. Om du ska använda launch control på din bil är ett gott råd att följa tillverkarens rekommendationer och instruktioner noggrant.

Hittar du inte fordonet du söker?

Ingen fara.

Vi kommer att kontrollera detta manuellt och återkomma med besked ifall vi kan optimera din bil. Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi snarast möjligt. Du kan även lägga till dig på vår bevakningslista, då får du meddelande så snart din bil finns i vår databas.

Fyll i dina uppgifter nedan

BLACK WEEKEND-RABATT

Just nu får du 20% rabatt på optimeringar bokade t.o.m.
Cyber Monday.

20%

RABATT

Rabatten gäller för bokningar som genomförs t.o.m. måndag 27 november 2023 och där optimering sker senast 31 januari 2024. Rabatten dras när betalning sker efter att optimeringen är genomförd. 

Underhållsarbete!

Måndag 22 april från kl: 20.00 till midnatt kommer uppdatering av systemet genomföras. Under dessa tider är det inte möjligt att boka eller se optimeringar. Vi hoppas ni har överseende med detta. /Team OptiOne