fbpx

EGR-off

Motoroptimering som problemlösning

Märke
Modell
Generation
Motor

Hittar du inte fordonet du söker i fälten ovan?

Motoroptimering som problemlösning

Stänga av EGR-ventilen

Strular EGR-ventilen? Går bilen ryckigt eller ojämnt kan du ha problem med EGR-ventilen. Det kan vara en relativt dyr sak att fixa och alternativet kan då vara att stänga av EGR-ventilen elektroniskt.

Vad är ett EGR-system?

EGR står för ”Exhaust Gas Recirculation” och kan på svenska översättas till ”avgasåtercirkulation”. EGR-systemet används i förbränningsmotorer för både bensin- och dieselmotorer, för att minska kväveoxidutsläppet (NOx).
Systemets huvuduppgift är att återcirkulera en del av avgaserna tillbaka in i förbränningskammaren. Detta sänker förbränningskammarens temperatur, bland annat eftersom återcirkulerande avgaser innehåller mindre syre. En lägre förbränningstemperatur minskar bildandet av kväveoxider, vilka bildas vid höga temperaturer.
EGR-systemet består av flera komponenter, inklusive en EGR-ventil, rör och i de allra flesta fall vakuumsensorer. Ventilen reglerar mängden avgaser som återcirkuleras genom att öppna och stänga beroende på motorbelastning och driftförhållanden.

Även om EGR-systemet hjälper till att minska utsläpp av kväveoxider, kan det ibland orsaka andra problem. Ett av dessa problem är att det kan leda till beläggningar och sotbildning på insugningsventiler och insugningsrör, särskilt i dieselmotorer. Dessa beläggningar kan i sin tur minska motorns effektivitet och prestanda.

EGR-system felsymptom

Därför är det viktigt att EGR-systemet fungerar korrekt och underhålls regelbundet. Vanliga tecken på ett problem med EGR-systemet kan vara dålig prestanda, ökad bränsleförbrukning, svårigheter att starta motorn och en minskad gasrespons. Om något av dessa problem uppstår, bör du konsultera en kvalificerad mekaniker för att diagnostisera och lösa problemet. Du kan även höra av dig till någon av våra lokala OptiOne-stationer för att se om de kan hjälpa dig att lösa ytterligare problem med EGR-systemet, som innefattar mer än en digital avstängning av EGR-ventilen.

EGR-ventilens funktion

Exhaust gas recirculation valve. Namnet säger egentligen allt. EGR-ventilen ska återinföra avgaser i insuget för att på så sätt få upp motortemperaturen snabbare. En kall motor har generellt en sämre förbränning och genom att återinföra en del av avgaserna i insuget ökar motortemperaturen snabbare och avgaserna förbränns igen vilket får en positiv inverkan på miljön.

Köra med trasig EGR-ventil

Oftast får du problem med ryckig eller ojämn gång när du har en trasig EGR-ventil. Kör du för länge med det kan du få problem med att insuget sotar igen och det kan bli tal om kostsamma reparationer.

Med tanke på miljön bör du i första hand byta ut EGR-ventilen. Den finns självklart där av en anledning och du kan få problem vid kontrollbesiktning av din bil om du spärrat EGR-ventilen även om det är osannolikt att det upptäcks.

EGR-off

Får du inte tag på en EGR-ventil eller om kostnaden inte motsvarar syftet kan vi stänga av EGR-ventilen elektroniskt. Vid en EGR-off stänger vi helt enkelt av EGR-ventilen digitalt och din motorstyrenhet kommer inte att fundera över varför den inte svarar som den ska. Nu slipper du m.a.o. varningslampan på instrumentpanelen och felkoder vid eventuell diagnostik eller felsökning.

Plugga EGR-ventilen

Om du väljer att göra en EGR-off bör du även plugga EGR-ventilen. Gör du inte det kan den hänga sig i öppet läge och dina avgaser cirkuleras hela tiden in i insuget. Detta medför dels en sämre gång men även risk att insuget sotar igen. Därför bör du mekaniskt plugga EGR-ventilen för att inte få framtida problem.

Pluggning av EGR-ventilen ingår inte i avstängningen som endast är en digital avstängning av funktionen. Däremot har flera av våra lokala stationer även egen eller samarbete med en bilverkstad och kan lämna ett pris för att plugga EGR-ventilen.

Besök en OptiOne Optimeringsverkstad nära dig, eller hör av dig till oss för optimering på distans. 

Får man stänga av EGR-ventilen?

Den här frågan får vi ofta. Ett fordon som ska användas i trafik får enligt regelverket inte ändras i den utsträckning att det påverkar miljö- och eller prestanda. Så det korta svaret är egentligen NEJ! Däremot är det en väldigt vanlig åtgärd då alternativet både kan vara dyrt eller i vissa fall näst intill omöjligt. Vi har inte hört att någon fått problem vid kontrollbesiktning eller vid försäljning av fordon med avstängd EGR-ventil men det är upp till den som äger och framför fordonet att fatta beslutet och ta ansvaret.

Pris EGR-off

Priset för att stänga av EGR-ventilen hittar du på vår sida med tilläggstjänster. Där hittar du även info om övriga tjänster som t.ex. DPF-off, AdBlue/SCR-off, DTC-removal, Start/stop-off, Decat, Växellådsoptimering m.m. 

Vill du se hur din motor kan optimeras?

motoroptimerat sedan 2007

Lång erfarenhet

OptiOne har jobbat med motoroptimering sedan 2007.

Våra 10 000-tals kunder finns i hela landet, tack vare möjligheten för dig som kund att skicka styrenheter till oss för omprogrammering eller besöka din närmsta OptiOne-partner

nöjd kund-garanti

60 dagars nöjd kund-garanti

Vi är så säkra att du kommer bli nöjd att vi utlovar en 60 dagars nöjd kund-garanti. Skulle du inte bli nöjd återställer vi ditt fordon till original igen och betalar tillbaka pengarna. Detta har vi gjort sedan start och trots 10-tusentals optimerade fordon sedan 2007 kan vi räkna återställningarna på ena handens fingrar.

Lokala OptiOne-stationer

Vi finns i hela landet

Våra kunder finns i hela landet. Tack vare möjligheten för dig som kund att skicka styrenheter till oss för omprogrammering eller besöka din närmsta OptiOne-partner. 

Hittar du inte fordonet du söker?

Ingen fara.

Vi kommer att kontrollera detta manuellt och återkomma med besked ifall vi kan optimera din bil. Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi snarast möjligt. Du kan även lägga till dig på vår bevakningslista, då får du meddelande så snart din bil finns i vår databas.

Fyll i dina uppgifter nedan

BLACK WEEKEND-RABATT

Just nu får du 20% rabatt på optimeringar bokade t.o.m.
Cyber Monday.

20%

RABATT

Rabatten gäller för bokningar som genomförs t.o.m. måndag 27 november 2023 och där optimering sker senast 31 januari 2024. Rabatten dras när betalning sker efter att optimeringen är genomförd. 

Underhållsarbete!

Måndag 22 april från kl: 20.00 till midnatt kommer uppdatering av systemet genomföras. Under dessa tider är det inte möjligt att boka eller se optimeringar. Vi hoppas ni har överseende med detta. /Team OptiOne