fbpx

Eco-driving

Spara bränsle med anpassat körsätt

Många som optimerar sitt fordon är ute efter en minskad förbrukning. Att motoroptimera sitt fordon är enkelt och förmodligen det som har den största enskilda inverkan på möjligheten att spara bränsle ihop med ett anpassat körsätt. Vi ser inte allt för sällan minskad förbrukning på mellan 20-25%.

För bästa Eco-driving

Att köra miljövänligt ger ett direkt utslag på bränsleekonomin. Här har vi samlat några tips på hur du bäst kan anpassa din körning för att spara bränsle.

Accelerera ekonomiskt

Undvik snabba eller alltför långsamma accelerationer. Det är onekligen under acceleration som din bil drar mest bränsle så se till att relativt snabbt komma upp i den fart du ska ligga på och ligg sen kvar där på jämn fart. Undvik att köra på för höga varvtal och gå helst inte över 3.000 rpm.

Kör på högre växel

Vid acceleration och särskilt efter en motoroptimering kan du ofta växla upp tidigare än du tror. Att köra på en högre växel innebär lägre varvtal och mindre slitage. Om du ska upp i högre farter som t.ex. 90-120 kan man ofta med fördel även hoppa över en växel, t.ex. genom att gå firekt från 3:an till 5:an eller 6:an beroende på bil, motor och utväxling i växellådan.

Även de flesta automatiska växellådor går att växla manuellt och vid en motoroptimering kommer den automatiska växellådan över tid känna av och lära sig att det finns mer kraft på låga varvtal och därmed börja växla upp tidigare och växla ner senare.

Håll hastighetsbegränsningen

Högre hastighet ökar bränsleförbrukningen. Om du på en 90-väg ökar farten till t.ex. 110km/h kan du få en bränsleökning med så mycket som upp till 20%. Se därför till att hålla gällande hastighetsbegränsningar. Du sparar väldigt lite tid men ökar inte bara bränsleförbrukningen mycket utan även olycksrisken och slitaget ökar markant.

Använd farthållaren

Vid högre farter på större vägar tjänar man oftast på att använda farthållaren. Jämn fart minskar förbrukningen och oftast är farthållaren försiktig med gaspådrag. Däremot bör du undvika farthållaren i stan eller på mindre slingrigare vägar.

Motorbromsa

Undvik att använda kopplingen och bromsen för att sänka farten. Planera körningen så att du i största möjliga mån kan motorbromsa. Dels drar en motor betydligt mindre eller nästintill inget alls under en motorbromsning och dessutom minskar du slitaget på bromsar och däck.

Undvik tomgångskörning

Vid köer, rödljus, broöppningar eller andra ställen där du kan räkna med ett längre uppehåll kan det vara värt att stänga av motorn. Se bara till att du gör detta om du vet att motorn är varm och lättstartad. Kallstarter drar mycket.

” 

“Gasa mindre och växla tidigare, oftast går det både snabbare, sliter mindre och drar mindre bränsle”

– OptiOne Motoroptimering

Fler bränslebesparande åtgärder

Utöver att anpassa körningen finns det mycket annat du kan tänka på för att sänka bränsleförbrukningen.

Använd motorvärmare.

En kall motor drar betydligt mer än en varm. Genom att använda motorvärmare kan du under den kallare perioden på året minska bränsleförbrukningen markant och utsläppen med upp till 80% på kortare resor.

Service och underhåll

Serva bilen regelbundet. Se till att ha fräsch olja filter och tändstift, det påverkar bränsleförbrukningen betydligt mer än många tror. Använd också produkter som rekommenderas av tillverkaren då dessa är anpassade för ditt fordon.

Rätt däcktryck

Se till att ha rätt däcktryck. För lågt däcktryck ger ökad förbrukning och för högt ojämnt och ökat slitage. Du kan även få försämrade köregenskaper med fel däcktryck. Tänk också på att anpassa däcktrycket efter last. Ofta behöver man fylla på lite extra luft om man kör med mer last eller med släp. Kontrollera din bils instruktionsbok, där finns information om rätt däcktryck vid olika belastningar.

Minska luftmotståndet

Kör inte med t.ex. takbox, takräcke, cykelhållare eller andra tillbehör monterade när de inte behövs. Det påverkar luftmotståndet negativt och ger ökad förbrukning. Även viss extrautrustning som t.ex. större extraljus, vingar och dyl. kan påverka luftmotståndet och ge ökad förbrukning.

Minskad vikt

Åk inte runt med mer last än du behöver. Det är lätt att bagageutrymmet får tjäna som ett extra förråd men ökad vikt ger ökad förbrukning. Ta ur hundburen när den inte används, åk inte runt med avtagbar dragkrok eller annan utrustning som inte ska användas för tillfället.

Stäng av A/C

Luftkonditioneringen kan i vissa bilar öka bränsleförbrukningen med så mycket som 10%. Stäng av den när den inte används. Det lönar sig dock inte att på sommaren köra med fönstret nere istället för att använda AC:n då ett öppet fönster påverkar luftmotståndet negativt.

Motoroptimering

En motoroptimering förändrar en motors karaktär vilket möjliggör ett förändrat körsätt med bibehållen eller ökad prestanda. Genom att öka en motors vridmoment på lägre varvtal möjliggör det växlingar på lägre varvtal. Om din bil har en automatisk växellåda kommer även den över tid att anpassa sig efter motorns nya karaktär och börja växla upp tidigare och växla ner senare.

Se vad som döljer sig i din motor

Märke
Modell
Generation
Motor

BLACK WEEKEND-RABATT

Just nu får du 20% rabatt på optimeringar bokade t.o.m.
Cyber Monday.

20%

RABATT

Rabatten gäller för bokningar som genomförs t.o.m. måndag 27 november 2023 och där optimering sker senast 31 januari 2024. Rabatten dras när betalning sker efter att optimeringen är genomförd. 

Underhållsarbete!

Måndag 22 april från kl: 20.00 till midnatt kommer uppdatering av systemet genomföras. Under dessa tider är det inte möjligt att boka eller se optimeringar. Vi hoppas ni har överseende med detta. /Team OptiOne